SEO står för sökmotoroptimering och används ofta av de som publicerar artiklar eller inlägg som publiceras på nätet. Genom att använda SEO när du skriver en text har den större chans att dyka upp via en sökning på exempelvis Google, vilket innebär att den kan upptäckas av fler besökare. Det är ett bra sätt att få mer publicitet och därmed öka hemsidans lönsamhet. SEO är en billig metod för marknadsföring och rekommenderas starkt till de som har en hemsida på nätet.

Hur fungerar SEO?

En sökmotor på nätet, exempelvis Google, har ett system för att hitta det mest passande resultatet till en sökning. Inom SEO utgår man ifrån detta system för att komma så högst upp bland sökalternativen som möjligt. Den viktigaste delen i SEO är att använda de ord som kan tänkas skrivas in i sökmotorn. Om dessa ord direkt kan matcha med de ord som finns i texten ökar genast chanserna att just din sida kommer att bli uppmärksammad.

Vad ska man veta om SEO?

Tips för SEO

När du får fram din sökning via sökmotorn är det första du ser rubriken och sidans beskrivning. Dessa faktorer är därmed avgörande för att locka läsare. Tänk på att hålla dem korta och intressanta, men skriv dem gärna också på det sätt någon skulle skriva det de söker efter. Använd till exempel frågor som ”Tips på”, ”Vad är”, eller ”Att tänka på när” i dina rubriker. Du bör även använda nyckelord i beskrivningen av vad texten kommer att handla om.

Tänk på att inte använda dina nyckelord för ofta genom texten. Sökmotorer har idag lärt sig att känna igen när sökord används på ett onaturligt sätt för att sålla bort oseriösa sajter. Texten måste vara naturlig och informativ, ha ett bra flyt och fokusera på rätt ämne. Sökmotorer som Google brukar även gilla långa och utförliga texter, gärna omkring 2000 ord. Fokusera på att skriva en bra och utförlig artikel som ger kunderna svar på sina frågor.