Du skriver in ett par sökord och ett sökresultat presenteras för dig på skärmen. Det verkar enkelt. Men det verkliga arbetet sker bakom kulisserna. Den sajt du använder för din sökning har ett index, en stor databas, som du söker i. Den data som finns där har samlats in av så kallade ”web crawlers”, sökspindlar eller sökrobotar som i princip surfar runt på internet och klickar på länkar för att samla ihop information om så många sajter som möjligt. Den informationen hamnar sedan i indexet som din sökning sker i. Sökresultatet skapas med hjälp av avancerade algoritmer.

Hur fungerar sökmotorer?

Sökspindlar

En sökspindel är ett robotprogram som är programmerat för att söka igenom internet efter nya eller uppdaterade sajter som den sedan besöker. De surfar runt på sajten, läser den sida för sida och registrerar dess innehåll för att sedan spara det i en databas, sökmotorns index. För att en webbsida ska visas i din sökning måste den ha besökts av en sökspindel. Ett sökprogram ser till att sökmotorernas index över innehåll på webben är uppdaterat och fyller därför en viktig funktion för sökmotorerna, om inte den viktigaste.

Indexering och algoritmer

En sökspindel som besöker en webbsida kommer bland annat att notera vad innehållet handlar om, vilka ord som är vanligt förekommande, hur ofta webbsidan uppdateras och vilka andra sidor den länkar till. All den samlade informationen som sparas i sökmotorns index kommer att avgöra hur en sajt rankas i ett sökresultat. Ett index är en gigantisk databas, i vissa fall 100 000 000 gigabyte stort, där allt innehåll på webben som besökts av en sökspindel, katalogiseras och sparas. Det underlättar sedan för sökalgoritmen som letar igenom indexet.

En sökmotor har förmodligen ett flertal sökalgoritmer som tillsammans bildar ett avancerat program, för att söka igenom det stora indexet. En algoritm kan till exempel kontrollera sidornas relevans eller när de uppdaterades, medan en annan algoritm kan kontrollera själva sökorden i relation till en sajts innehåll. Tillsammans bildar dessa algoritmer ett rankningssystem som i slutändan avgör vad som visas i sökresultaten. Hur en webbsida rankas beror såklart på sökordet, men sådant som också kan spela in är sidornas relevans och användbarhet, vilka källor som använts men även dina inställningar, så som din plats.